info@design-elite.com 864-234-7695

Renovations Portfolio

Design Elite - Residential Architects

A narrow lot and a desire to preserve the charm of the original house presented unique challenges in designing the expansion and renovation of this Tudor cottage near Greenville Country Club. From the street, the house appears unchanged, but inside, walls were removed to create a more open living area, the kitchen and baths were updated, and a new wing was added to the rear of the house. Containing a three car garage, enormous family studio, and a spacious guest suite, the new addition carefully recreates the detailing and scale of the original house.


Design Elite - Residential Architects

The new owners of this nearly 20 year old home fell in love with its fantastic lakefront lot and resort-style outdoor living area. They knew the interior would need some updates, but we encouraged them to live in the house for a few months before embarking on a renovation. Those months helped the clients, and us, better understand how they would use the house, and what its shortcomings were. We planned a whole-house renovation that improved every inch of the 3-level, 7000 square foot home. All new paint colors, flooring, light fixtures, plumbing fixtures, cabinetry, and furniture were selected by our interior design studio.


Design Elite - Residential Architects

This 1970's era house sits on a lakefront estate lot in an ideal location. A series of previous additions and renovations had left the house feeling dark, dated, and the floor plan lacked cohesion. Our clients, an active couple with two young children, hired us to bring the house up to date. We knocked down walls, raised ceilings, and added windows to let in more light and better take advantage of the views to the manicured grounds and lake.


Design Elite - Residential Architects

A 1980's-era house was brought up to date with a new kitchen, porch additions, and renovated master suite. While almost no space was left untouched in this whole-house renovation, the most dramatic change was to the curb appeal. A handsomely detailed front porch creates a sense of arrival, while metal roofing and a new dormer unify the previously disjointed roof. Freshly painted brick, classic shutters, and new landscaping complete the exterior makeover.

Interiors by Amanda Louise Interiors


Design Elite - Residential Architects

Our clients loved their charming house in a wonderful neighborhood near Greenville Country Club, but it's small rooms and closed floor plan were not suited to their lifestyle, and a series of poorly executed additions over the years had left the rear of the house disjointed and disconnected from the yard.

Our solution stripped away much of the previous additions, and replaced them with light filled rooms that connect to new outdoor living space. The kitchen was enlarged and opened to a vaulted keeping room, creating a new family gathering space, while a master suite was created on the first floor that contains a bright and spacious bedroom and luxurious bathroom. Outside, our renovation brings style and harmony to the back of the house, while respecting the classic details of the origin.


Design Elite - Residential Architects

When our clients saw this sprawling compound, they knew they had found the perfect home for their blended family of seven. With all the square footage they could need, a resort-style pool, large guesthouse, and acres of pastureland, it was the ideal place to put down roots. But the house had not been updated since the original owners built it, and some changes were needed to suit the more casual lifestyle of a family with five young children.

We worked closely with the clients and the builder to design renovations to the kitchen, dining area, and master suite while the property was in escrow. Construction began as soon as the sale closed. In the heart of the home, a dark, dated kitchen was updated with a wall of glass overlooking the pool, a new central island with built-in banquette, and hand scraped walnut flooring. Removing the wall between the kitchen and dining room gave the family a spacious and bright space to gather.

The master bath was always spacious, but dated finishes and a large built-in planter make it seem dark and cramped. We gutted the space, transplanting a full-grown palm tree from the bathroom to the gardens. A large shower with “floating” showerhead is illuminated by LED lights hidden below the glass. Alternating bands of matte and polished tile create a subtle play of light and texture. A sculptural freestanding bathtub anchors the space, and new lighting and cabinetry complete the renovation.

Builder: Bergeron Custom Homes, LLC


Design Elite - Residential Architects

The client's need for more space and their want for more style was the catalyst for the transformation of this 1970's-era ranch house located in Greenwood, S.C. The young family was short on bedroom and work space, and a dedicated area for their children to play.

The existing salt-water pool and mature pecan trees dictated the expanded footprint. The new master suite enjoys views of the backyard, and the angled wing of the master bath creates a courtyard effect around the pool. A new light-filled family room further engages the pool and gardens while allowing the original family room space to take on new life as a playroom and children's study.

Some of the most important space added was vertical. The original house's low ceilings have given way to soaring vaults, detailed coffers, and dramatic trays. Beautifully trimmed cased openings, extensive wainscoting, and multi-piece crown moldings enrich the spaces and add a level of detail that the house lacked previously.

The exterior of the house has been given no less attention in this remake. A columned front porch with stone accents provides a much needed sense of arrival and entry. Painted shakes, bracketed gable vents, and multi-level stone foundations mix to give the home the curb appeal the clients desired. The transformation out back is just as dramatic, and no less detailed. Two new porches and gables filled with high glass compliment the free form pool and lush landscaping.